Klikkaa itsesi Mitron postilla-arkistoon tästä

Uusimmat kirjoitukset

3.7.2014Aikaansaannokseni Euroopan parlamentissaLue lisää »22.5.2014Populismi USA-kauppasopimuksella on pikkusieluistaLue lisää »21.5.2014Oikeisto voittamassa eurovaalit -- Uusi SuomiLue lisää »

Tiedotteet

Populismi USA-kauppasopimuksella on pikkusieluista

Share |
22.05.2014

Vapaakaupalle tarvitaan reilut säännöt! Olen ottanut useasti kantaa EU:n ja USA:n parhaillaan käymiin vapaakauppa- ja investointisopimusneuvotteluihin (ns. TTIP-sopimus). Kirjoituksissani olen varoittanut myös tutkijoiden esille nostamasta ongelmasta – yritys voisi vaatia korvauksia valtiolta, jos lainsäädännön muutos heikentäisi yrityksen voittoa! Pahimmillaan tämä tarkoittaisi, että yritysten voitontavoittelu nostettaisiin lainsäädännön tärkeimmäksi lähtökohdaksi.

USA-kauppasopimus on nostettu tikunnokkaan myös monissa eurovaalikoneissa. Aihe on toki tärkeä, vaikuttaisihan sopimus huomattavasti myös suomalaisiin. Erityisesti suomalaisia yrittäjiä asia kiinnostaa.

Yksi investointisuojaan liittyvä uhkakuva on, että EU joutuisi antamaan yhdysvaltalaisille yrityksille samanlaisen toimintavapauden, kuin mikä niillä on USA:n lakien nojalla. Monikansallisten yritysten ei siis tarvitsisi noudattaa Suomen tai muiden jäsenmaiden periaatteita ja lakeja! Yhdysvaltalainen yhtiö voisi viedä vaatimuksensa ylikansalliseen tuomioistuimeen. Tällaista Eurooppaa tai maailmaa en halua. Tästä syystä meidän ei tule mielestäni tavoitella sopimusta ”hinnalla millä hyvänsä”.

Monet ovat ihmetelleet, miksei Suomi jättäydy ulkopuolelle, jos sopimus vaikuttaa epäreilulta. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Koska EU:lla on kauppapolitiikassa yksinomainen toimivalta, komissio voi hoitaa neuvottelut pitkälti ilman jäsenmaita. Parlamentin ja neuvoston rooliksi jää lopputuloksen hyväksyminen tai hylkääminen. Tästä syystä jäsenmaat eivät voi myöskään säätää sellaista lainsäädäntöä, joka loukkaisi sopimusta.

Paras ratkaisu olisi, jos sopimukseen saataisiin kirjattua yhteiskuntapoliittiseen perinteeseen pohjaavia kriteerejä, joilla osapuolet voisivat asettaa tarvittavia rajoituksia. Esimerkiksi EU:n palveludirektiivin pohjalta jäsenmailla on oikeus rajoittaa palveluntarjontaa yleiseen etuun liittyvin pakottavin syin. Nämä syyt unionin tuomioistuin on määritellyt oikeuskäytännössään. Tähän pitkään luetteloon on koottu useita tavallisia yhteiskuntapoliittisia asioita, jotka liittyvät esimerkiksi sosiaalipolitiikkaan, kuluttajansuojaan sekä ympäristö- ja kulttuuripolitiikkaan. Tällaista sopimusta voisin mahdollisesti kannattaa.

Poliitikon tehtävä on tehdä vaikeista asioista oikeita johtopäätöksiä ja järkeviä päätöksiä. Nyt olen harmikseni huomannut, että moni nykyinen edustajatoverini – Pietikäinen, Cronberg, Jäätteenmäki, jopa Jaakonsaari – on julkisesti ja populistisesti vaatimassa taloussopimusneuvottelujen keskeyttämistä. He ovat sitoutuneet Suomen luonnonsuojeluliiton eurovaalitavoitteisiin (http://www.epressi.com/tiedotteet/politiikka/54-eurovaaliehdokasta-sitou...), jossa sopimusneuvotteluja vaaditaan keskeytettäväksi.

Ehdokkaille tarjotaan nyt paljon kaikenlaista allekirjoitettavaksi. Mutta mihin tahansa ei ole kansankosiskelun nimissä syytä laittaa nimeään alle – edes eurovaaliviikolla! Harkitsemattomienkin lupaustensa kanssa on elettävä, jos tulee valituksi.

Mielestäni olisi lyhytnäköistä ja populistista julistautua vapaakauppa- ja investointisopimuksen vastustajaksi jo nyt, kun neuvottelut ovat kesken eikä lopputulos ole vielä kenenkään tiedossa.

Paheksun tällaista halpaa kansankosiskelua vaalien alla. Mielestäni niin Suomen (ministerineuvostossa) kuin Euroopan parlamentinkin on tärkeää olla mukana neuvotteluissa ja näin vaikuttaa sopimuksen sisältöön. Suomalaisten ja suomalaisyrittäjien eduksi ja heidän tuntojaan ja tarpeitaan kuunnellen! Ei populismille, kyllä oikealle tiedolle ja asiantuntijuudelle!

Oikea marssijärjestys, ei hätäisiä lupauksia viime hetken vaalipaniikissa. Se on mielestäni vastuullista politiikkaa. Sellaista haluan Euroopan parlamentissa ajaa, jos saan siihen kansalta uuden valtakirjan.


Kirjoitus on julkaistu Uuden Suomen -blogissa 21.5.2014.

03.07.2014Aikaansaannokseni Euroopan parlamentissa
22.05.2014Populismi USA-kauppasopimuksella on pikkusieluista
21.05.2014Oikeisto voittamassa eurovaalit -- Uusi Suomi
14.05.2014Rasismia ja identiteettikriisiä -- Uusi Suomi
14.05.2014Työaika hampaankolossa -- Iltalehti blogi
14.05.2014Rasismia ja identiteettikriisiä -- Uusi Suomi
13.05.2014Teknologiset mullistukset vaativat uutta ajattelua -- Suomen Yrittäjien EU-vaaliblogi
12.05.2014Ikäpolitiikka otettava vakavasti -- Väestöliiton blogi
09.05.2014Time is ripe for diplomacy -- EPToday
08.05.2014Ikähaaste -- Uusi Suomi

Siirry arkistoon »